Vo Veľkom Šariši odkryli pozostatky vzácneho augustiánskeho kláštora

02.08.2004 Celý región

Vzácnu architektonicko-sakrálnu pamiatku v podobe základov kláštora augustiánov v intraviláne mesta Veľký Šariš sa podarilo odkryť v rámci archeologického vý...
Vzácnu architektonicko-sakrálnu pamiatku v podobe základov kláštora augustiánov v intraviláne mesta Veľký Šariš sa podarilo odkryť v rámci archeologického výskumu.

Viedli ho v druhej polovici roku 2003 pracovníci košickej pobočky Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied z Nitry s Krajským múzeom (KM) v Prešove.
Informovala o tom 28. júla na tlačovej konferencii v Prešove riaditeľka KM Božena Tomášová. Snahou je prezentovať výsledky archeologického výskumu, preto \"v súčasnosti žiadame finančné prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý vypísal grant pod názvom Občianska voľba\", poznamenala Tomášová. Kláštor pochádza z polovice 13. storočia. Vďaka výskumu objavili aj tzv. osárium, miesto, kde boli hromadne pochovaní ľudia postihnutí nejakou epidémiou. Našli tiež pohrebisko dobovo významných cirkevných hodnostárov.
Celkové náklady na realizáciu projektu na zviditeľnenie výsledkov výskumu činia 480 tisíc korún, v rámci grantu žiadajú 254 tisíc korún. Celý nález sa nachádza na pozemku zvanom Na Harminy vo vlastníctve mesta Veľký Šariš. V blízkosti nálezu je kaplnka sv. Kunhuty, ktorá patrí cirkvi.

(jj)
 

Vyberte región